Ste si prvič kupil kafetjero ali si jo dobil/a v dar? Nimaš pojma, kako jo uporabiti in se ti niti sanja, zakaj je sestavljena iz več delov? Tukaj smo zato, da ti pomagamo.
1. korak
Za kafetjero, ki ustreza velikosti 6 skodelic, uporabiš približno 20–22 gramov kave.
Zmelješ jo fino, vendar ne tako fino, kot bi jo za pravi espresso aparat – nekoliko večja od granuliranega sladkorja.
2. korak
Spodnjo komoro kafetjere napolniš z vodo, dokler ni poravnana z ventilom . Postaviš lijak – posodo za usedlino kave – v lonec. Če voda pride v lijak, odvečno količino izliješ in lijak zamenjaš.
3. korak
Napolniš lij z mleto kavo, poravnaš usedlino in obrišeš rob lijaka. Ne tlačiš!
4. korak
Trdno priviješ vrh kafetjere.
5. korak
Kafetjero pristaviš na štedilnik na srednji ogenj. Če uporabljaš plinski štedilnik, se prepričaj, da plamen ni večji od dna lonca, da ročaja ne izpostaviš vročini.
6. korak
Ko se voda v spodnji komori približuje vrenju, bo pritisk enakomerno potiskal tok kave v zgornjo komoro. Veš, da je končano, ko zaslišiš sikajoče klokotanje. Kafetjero takoj odstaviš z ognja. Pustiš, da kava do konca steče v zgornjo komoro, nato pa previdno naliješ kavo v eno izmed prečudovitih skodelic.
2022
- 248
- 0